Voor de saus
Emenceer de venkelknol en de uien zeer fijn Stoof deze aan in een ingeboterde pan (geen moes, een knapperige mengeling) Ondertussen fileren we de wijting en snijden deze in grove stukken, pocheren deze even, en als ze gaar zijn, voegen we deze bij de groentenmengeling. We nemen de pan van het vuur en voegen nu de (reeds gare) maïs toe. In een aparte kookpan laten we de savooibladeren in zijn geheel zachtkoken. We nemen deze uit het kookvocht, draaien hier de groenten-vismengeling in en binden het vast met 2 bieslookstengels, deze rolletjes houden we warm in de steamer, of in een sautoir met een zilverpapiertje errond. De saus : We laten de mosterd met de visfumet inkoken tot de helft, hierbij voegen we de room, opnieuw inkoken tot de helft, de wijn toevoegen, inkoken tot de helft, de saffraan, gehakt venkelloof en klontjes koude boter toevoegen. We bekomen een geel-oranje saus, met contrasterend groen van het zacht anijsgetinte venkelkruid.
We nemen een warm bord, en laten er rijkelijk met saus een spiegel vormen, hierop plaatsen we het in 2 gedeelde visrolletje, het éne in de saus, het ander er schuin tegenaan. Een takje venkelkruid er vanboven op, vertikaal in de hoogte. In de spiegel van de saus rond de rolletjes druppelen we room, en sprenkelen we enkele garnaaltjes als garnituur (garnaaltjes zijn eventueel te vervangen door geconcaseerde tomaat).
Kelly De Bruycker - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Filip Van Gansbeke - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Koen van den Broecke - Restaurant Oranjehof - Sint-Denijs-Westrem
Recept : Koen van den Broecke Restaurant Oranjehof Sint-Denijs-Westrem
Koen van den Broecke - Restaurant Oranjehof - Sint-Denijs-Westrem
Comme chez Soi - Brussel
Eddy Jonckheere - Restaurant Waterzooi
William Wostijn - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Kelly De Bruycker - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Restaurant Loncin - Antwerpen
Nick Coppens - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Piet Rogiers - Grade
Wim De Bruyne - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Piet Rogiers - Grade
Benny Haegeman - Technisch Instituut Tweebruggen - Gent
Metro – Cash & Carry Belgium – Horeca Magazine feb 2009
Radio 2 - Recept van de dag
Aangepast naar Smaak 53, jaargang 12, juni-juli-augustus 2010 (pag 31)